• קיץ בריא – קיץ חסכוני

    הגדלה

    היועצת הכלכלית רויטל מרקוספלד מנחה אותנו כיצד  לעבור את הקיץ בלי חובות >> צולחים את החום הכלכלי בשלום. לקריאה

    אני אישית מאוהבת בחורף, אך יש משהו בעונה השמשית שקשה שלא להתרגש לקראתו: פירות הקיץ המרעננים, משקפי השמש שמשדרגים כל הופעה, שעות האור הארוכות שמאפשרות לצאת לעבודה ביום וגם לרדת לגינה עם הילדים בשבע בערב, וכמובן – הבילוי המהנה בבריכה ובים.

    עם זאת, עונת הקיץ גוררת איתה הוצאות גדולות: המלתחה המתחדשת, החום שגורם לנו להזיע ולהפעיל את המזגן בלי סוף, עונת האירועים, ברוך ה', וכמובן קעמפים, קייטנות וחופשות שנתיות והכנות מרובות לשנת הלימודים החדשה. אז כדי שתוכלו להגיע לעונת הסתיו בנחת, ולא 'מיוזעים' מבחינה כלכלית, הנה כמה טיפים שיעזרו לכן לצלוח את החום הכלכלי בשלום.

    חוסכים בחשמל 

    החום הישראלי הופך בשנים האחרונות לבלתי נסבל. הזללן הגדול ביותר בקיץ הוא החבר הטוב ביותר שלנו – המזגן. לצד המזגן יש מכשירים נוספים שגורמים לחשבון שלנו לתפוח.

    כיצד אפשר לחסוך בהוצאות החשמל בבית:

    1. מזגן – מומלץ לבחור מזגן עם דירוג אנרגטי A או הקרוב ביותר לכך. יש להתאים את עוצמת המזגן (כוח הסוס) לגודל החדר. אל תקנו מזגן חלש מדי לחדר גדול או מזגן חזק מדי לחדר קטן. התייעצו עם טכנאי מזגנים או עם המוכר בחנות בנוגע לגודל המתאים לחדר. מזגן שאינו מותאם נכון יגרום להפעלה מיותרת.

    חשוב לנקות את הפילטרים מדי פעם. כוונו את הטמפרטורה ל–25 מעלות, ואם אתם שוהים בחלל שאינו מבודד היטב, תוכלו להוריד ל–24 מעלות. זכרו, כל מעלה שאתם מורידים מעלה את חשבון החשמל שלכם. ודאו כי פתחי המזגן מכוונים כלפי מעלה, כי אוויר קר נוטה לרדת, ונוסף על כך סגרו דלתות של חדרים שאינם בשימוש.

    2. מקרר או מקפיא – הקפידו למקם את המקרר ואת המקפיא באזורים שאינם חשופים לשמש. בקיץ מכשירים אלה צורכים יותר חשמל, ולכן כדאי לכוון את הטמפרטורה במקרר לטווח המומלץ, 5–7 מעלות. הסגירה חייבת להיות אטומה, כדי למנוע חדירה של אוויר חם, שיגרום למקרר להתאמץ. נוסף על כך, חשוב לוודא כי על המעבה שבגב המקרר לא מצטבר יותר מדי אבק.

    3. תאורת הבית – נורות הלוגן וליבון פולטות חום, ולכן רצוי לעבור לנורות חשמל חסכוניות (אולי תתפלאו, אך יש לנורות השפעה על המזגן שלנו). בכלל, מומלץ להפעיל מכשירים שפולטים חום רק בשעות הערב המאוחרות.

    4. ניצול הקיץ לטובתנו: דוד שמש הוא ידיד נאמן של הקיץ הישראלי. בשעות שבהן המים חמים תוכלו ליהנות ממקלחות ארוכות. זאת ועוד, כדאי לנצל את שעות השמש לתליית כביסה, כדי לצמצם את השימוש במייבש החשמלי.

    טיפ חשוב: היום יש תחרות בשוק החשמל, ואפשר לנצל זאת כדי להוריד מחירים. הנה כמה דרכים לעשות זאת:

    אם יש לכן מונה חכם – היכנסו לאתר "חשמלניק". האתר מציע ממשק ידידותי שמאפשר לראות את כל נתוני צריכת החשמל בבית ולקבל המלצה אישית, על פי הנתונים, לאיזו חברה יהיה הכי משתלם לעבור. משאירים פרטים לחברה המתאימה ו…זהו!

    אם אין לכן מונה חכם – היכנסו לאתר "הבוררת", בחרו בקטגוריית חשמל ביתי, מלאו שאלון קצר וקבלו המלצה מותאמת, על פי הנתונים שהזנתן, היכן הכי כדאי לכן לפתוח חשבון.

    וטיפ אחרון בנוגע לחשמל: כשאתן בונות את התקציב המשפחתי, הגדירו בסעיף החשמל סכום שהוא קצת יותר גבוה מהממוצע החודשי. אומנם יישאר לכן עודף, כי צריכת החשמל לאורך השנה לא דומה ל'בום' שחוטפים בקיץ, אך העודפים שיצטברו ישאירו לכן תקציב לחודשים החמים. לדוגמה, אם הממוצע החודשי הוא 300 ש"ח, הוסיפו עוד חמישים שקלים לתקציב. עד הקיץ יצטבר לכן סכום יפה, וכך תוכלו להתמודד עם החשבון הגבוה של יולי־אוגוסט.

    תזונה מתוכננת

    אומנם בחורף אוכלים יותר, כי הגוף זקוק לאנרגיה כדי לשמור על טמפרטורה תקינה, אבל גם הקיץ דוחף את ידיו לתוך הכיס. אין כמו אשכול ענבים קריר או אבטיח מרענן, אך פירות הקיץ יקרים בתחילת העונה. המתינו עוד קצת, ותוכלו לקנות את אותם הפירות במחיר נמוך יותר. עשו סקר שוק איפה הכי משתלם לערוך את הקניות. בעונה החמה יש לא מעט חופשות, כגון פסח (טוב, הוא באביב, אבל הקיץ כבר השתלט עליו) וגם חופשת קיץ ארוכה. אנו נמצאים לא מעט בבית, ונוטים לאכול יותר. עשו קנייה חכמה בסופר. הגיעו עם רשימת קניות מסודרת לאחר שבדקתם היטב מה חסר. אל תגיעו רעבים, ואל תתפתו למבצעים חסרי תועלת בעבורכם. בכלל, קיץ או לא, רצוי לתכנן מראש מה נכין במהלך השבוע או לכבוד החג המתקרב. היו צרכנים נבונים. האינטרנט גדוש בטיפים נהדרים שמלמדים איך למרות יוקר המחיה אפשר לשמור על הארנק מלא ולא להיפגע.

    ביגוד והנעלה

    הילדים, בלי עין הרע, גדלים וגדלים (איך שהזמן עובר מהר…), והוריהם נדרשים לרכוש בעבורם בגדים חדשים בכל עונה. אז לפני שאתן רצות לקנות בגדים חדשים לעונה החמה, בדקו בקבוצת הוואטסאפ השכונתית אם יש באזורכן הורים המוסרים בגדים במידות של הילדים שלכן. ייתכן שתוכלו לעזור לכמה משפחות לפנות מקום בארונות, וגם לפנות מקום בארונות שלכן. החיסכון יכול להגיע לאלפי שקלים לעונה למשפחה שיש בה כמה ילדים. המסירה היא דרך נהדרת לעשות חסד בעולם, ולשמור על איכות הסביבה (בעיר מגוריי זה עובד מעולה). אגב, נפתחה רשת יד שנייה עם כמה סניפים. בדקו שם. נצלו את מבצעי סוף העונה כדי לרכוש מלתחה חדשה במחירים נמוכים.

    בילויים וחופשות

    כבר דיברתי כאן בעבר על צליחת אתגר הנופשים והבילויים בשלום. תכנון נכון, שיתוף הילדים ותקציב מוגדר יעזרו לכם לצאת מנצחים בסוף עונת הקיץ. בררו על פעילויות מסובסדות של הרשויות המקומיות ועל מסלולים זולים או חינמיים לחלוטין, וכך עם תקציב קטן תוכלו ליהנות בגדול. אגב, טיפ מעולה ששמעתי מדליה מלניאק, בעלת פודקאסט מצוין על ניהול כסף ועוד, וגם בעלת חברה לליווי עסקים ומשפחות: כשאתם יוצאים למסעדה, לארוחה משותפת – הקציבו סכום מראש. אם הילדים מעוניינים בגלידה קרה לקינוח, או מבקשים מגדנות אחרים, שיוציאו מכספם שלהם. תראו איך פתאום הם שומרי הסף של הארנק.

    טרנד נוסף שצץ בשנים האחרונות הוא חילופי בתים. משפחות מחליפות זו עם זו בתים לתקופה מוגדרת. דבר זה מאפשר לכל משפחה לנפוש בביתה של האחרת, להתאוורר ולחסוך בהוצאות. אולי זה לא מתאים לכולם, אך רבים מוצאים בכך פתרון חסכוני ונוח לחופשות בעונה החמה.

    שנת הלימודים הבאה

    אולי נשמע לכן מוזר. "רגע, על מה היא מדברת? רק הסתיימה שנת הלימודים תשפ"ה, והיא כבר מדברת על תשפ"ו?!"

    כן, גם הוצאות אלו הן חלק מהקיץ. אנו הרי מתכוננים לשנה החדשה עוד בחופש הגדול.

    אומנם נכנס למערכת פרויקט מבורך ושמו "השאלת ספרים", אך עדיין יש הוצאות נוספות. לא כל הספרים כלולים בפרויקט, ובתיכון אין השתתפות כלל. נסו למצוא ספרים במצב טוב שאינם בשימוש אצל משפחות אחרות. ראו הרחבה בסעיף העוסק בבגדים.

    באשר לציוד לימודי, כגון: מכשירי כתיבה, מחברות דפדפות ועוד, בדקו מה יש אצל הילדים במגירות. תתפלאו לגלות שנשארו רזרבות. עשו רשימה מדויקת של מה שחסר. תוכלו לבדוק אם אצל אחרים יש ציוד מיותר.

    רגע של כנות – גם אנחנו, המבוגרים, קונים לעיתים מותגים: איפור, אופנה, מכשירי חשמל ועוד. הבחירה שלנו היא איך להתמודד נכון עם ההיבט הכלכלי הכרוך בכך. אנו אוהבות מדי פעם לפנק את עצמנו במייקאפ של אסתי לאודר, בחצאית של זארה או בנעליים נחשבות, וגם לילדינו יש העדפות. לא נוכל לצפות שילדינו לא יבקשו תיק עם ממותג או עם ציור המושך את העין. האם זה אומר שעלינו לרדוף אחר מותגים? ממש לא!

    אך, לדעתי, יש להתחשב ברגשות הילדים. הם נתונים ללחץ חברתי, ולא כדאי לבטל את מה שהם מרגישים. איך בכל זאת אפשר להגיע לשנת הלימודים בלי לקרוס? שבו עם ילדיכן. כן, בלי פאניקה. אם תדברו אליהם בגובה העיניים, הם יבינו. הסבירו להם כי תוכלו לקנות להם דבר אחד, שניים או שלושה (זה נתון לשיקולכם) ממותגים, שאר הדברים יהיו בהתאם לאפשרות הכלכלית. קבעו לכם תקציב מוגדר מראש לכל הציוד הנדרש לבית הספר לכל הילדים החובשים את ספסל הלימודים.

    אם חשקה נפשם של הילדים בעוד דבר בעל ערך בעבורם, הסבירו להם כי זה כבר ישולם מכספם האישי, דהיינו, מדמי הכיס.

    בצורה כזו תהיו אמיתיות עם עצמכן ועם ילדיכן. כך ילדיכן ילמדו כי אין סיבה לרוץ אחרי העדר. הם ישמחו כי בכל זאת יש להם במה להשוויץ, וגם ילמדו להתנהל נכון כלכלית בעוד כמה שנים, כשיהיו הורים בעצמם, ובא לציון גואל.

    לסיום, תקציב משפחתי מוגדר מראש לכל הוצאה קיצית, תכנון חכם והקניית הרגלי צריכה נכונים יעזרו לכן להגיע לסוף העונה מחויכות, נושמות לרווחה, ומוכנות כלכלית לקיץ הבא.

    מאחלת לכן קיץ בריא והרבה רזרבות בארנק כיאה לזמן הגאולה.

     

     

    רויטל מרקוספלד, מאמנת ויועצת לכלכלת משפחה וניהול ההון האישי

    ליווי אישי כלכלי, סדנאות והרצאות

    054-456-2647

    [email protected]

     

    באדיבות מגזין עטרת חיה

     

    תגיות:

    כתבות נוספות שיעניינו אותך:

    לכתוב תגובה

    עלייך להיות רשומה למערכת כדי לכתוב תגובה.