-
מסורת או מסור?
להעביר או לחתוך? האם להתנתק מהדפוסים שעליהם גדלנו ולפתח חדשים משלנו, או לדבוק במסורת של ההורים? ואולי בכלל יש דרך נוספת? אימון נשי // יפה רייניץ, עטרת חיה. לקריאה
דבורי סיפרה לי שהיא רוצה לבנות קשר טוב עם הבת שלה, אך אינה מצליחה. שאלתי אותה מהי התלונה העיקרית שיש לבתה עליה, והיא ענתה: "לדבריה, אני מעירה לה ומבקרת אותה, ולא רואה את הקשיים שלה".
ביקשתי מדבורי שתיזכר באווירה בבית שבו גדלה, ותתמקד בשאלה אם מישהו מהוריה הרבה לבקר או להעיר. "בוודאי", היא השיבה, "אימא שלי הייתה מעירה לי הרבה. אבל אני לא כמוה. מה בסך הכול אני מבקשת מהבת שלי? קצת כבוד ושיתוף?!"
העברה בין־דורית
הפרשה נקראת על שמו של מלך מואב – "בלק". איך ייתכן שהתורה מנציחה את שמו של הרשע ששאף להשמיד את עם ישראל?
בלק – מלשון "בולקה", כלומר כריתה ומוות – מתגלה ברשעותו כאשר מחפש נביא שכוחו בפיו, ודווקא מן הצד המנוגד לקדושה. עם זאת, השל"ה הקדוש מציין שבלק היה חכם וידע שבסוף יצא ממנו תיקון גדול. רות המואבייה, שממנה יצאה שושלת בית דוד, עד למלך המשיח, הייתה מצאצאיו.
בסוף הדרך, לפעמים אחרי דורות, מגיע התיקון.
היכולת להתבונן ללא פחד בדפוסים ובדינמיקות של המשפחה היא שמאפשרת לאדם להתקדם ולחולל שינוי בחייו. כשהאדם מודע וער למה שניהל אותו בבית הוריו, ומוכן להתבונן בקשר של הוריו בינם לבין עצמם ובקשר שלהם איתו וביחס שהיה בביתו לקדוש ברוך הוא – הוא יכול לעשות הבחנה ולהחליט מה הוא לוקח איתו הלאה ומעביר לדור הבא, ומה הוא בוחר לעצור, כדי להתחיל תהליך של ריפוי ותיקון.
אנשים חוששים להתבונן אחורה מכמה סיבות: יש החוששים שההתבוננות הזו תעמיד את הוריהם באור לא מחמיא, ואולי הדבר אינו עולה בקנה אחד עם מצוות 'כיבוד הורים'. אחרים חוששים להיתקל במציאות שמעולם לא רצו להכיר בה, מחשש שההתמודדות עימה תערער אותם.
ריפוי משפחתי: צעד לגאולה
ראשית, תיקון עושים בעדינות, צעד אחר צעד, ולעיתים אף בליווי של איש מקצוע. שנית, חשוב להבין מה המטרה: אין להתבלבל, ההתבוננות בעבר לא נועדה להאשים את ההורים או חלילה להתעמת עימם. מטרתה לסייע לאדם עצמו לזהות דפוסים לא בריאים, לא מאוזנים ולא יעילים, כדי שלא ישחזר אותם שוב ושוב. כשישתחרר מדפוסים שתוקעים אותו יוכל לחיות חיים איכותיים.
בכל משפחה יש חלקים בריאים, תכונות ומידות טובות, וגם חלקים בריאים פחות, לעיתים חולים ממש – תכונות ומידות שהתעוותו, יצאו מהאיזון הבריא, ומופיעות בתפקוד נמוך.
דברים אלו עוברים במשפחות מדור לדור. לדוגמה: מידת חסד, אהבת התורה, נדיבות, מנהיגות. לעיתים, נכד מקבל מחמאות מהסביבה: "אתה ממש כמו סבא שלך". אך לחסד שעובר במשפחה שלכם מדור לדור יכול להיות גם צד נחמד פחות, למשל, כאשר הוא מופנה החוצה, ואילו בני הבית סובלים מהזנחה; גם מנהיגות נפלאה יכולה להפוך לשתלטנות ולכפייה בתוך הבית, כלפי בני המשפחה.
אנשים רבים אומרים לעצמם: 'לא אהיה כמו ההורה שלי, לא אבקר כמוהו, לא אכעס כמוהו'… אך למרבה הפלא הם מוצאים את עצמם משחזרים התנהגות דומה.
ההבדל בין מי שיכול להיגמל מהרגל לא חיובי ובין מי שלא – טמון ביכולת לעצור ולהתבונן פנימה.
בשלב הראשון, אדם צריך להסכים להתבונן בעבר ולזהות דפוסים לא בריאים ולא מתוקנים במשפחה שגדל בה. אנשים הסבורים ש"במשפחה שלנו הכול טוב", "אצלנו אין בעיות רציניות" ו"אנחנו מסתדרים מצוין", יתקשו בכך.
בשלב השני, אחרי הזיהוי, אפשר לבנות תוכנית עבודה שמטרתה לעצור את העברת ההרגל הלא רצוי לדור הבא.
לסוג זה של עבודת ה' – הפיכת הרע לטוב ועד שיא הטוב – רומזת התורה כאשר היא מעניקה לפרשה את השם "בלק". בלק מתחיל מהמקום הנמוך והחולני ביותר, ומשתף פעולה עם בלעם הרשע, אך לבסוף, בזכות עבודתה של בת משפחתו, אחרי דורות יוצא מזרעו המלך המשיח.
זוהי בעצם תמצית העבודה בתקופת הגלות: להתמודד עם הרע ועם החושך ולהצמיח מהם את הטוב ואת האור הנעלה ביותר – אור הגאולה השלמה. רק כשמוכנים להתבונן בקלקול, אפשר לנוע אל הריפוי ואל התיקון, ולהעמיד דורות ישרים מבורכים.
סיכום:
כוח – כשאת מוכנה להתמודד באומץ עם הקלקול שעובר במשפחתך, את יכולה לנוע אל התיקון.
חיבור – חשוב להתחבר אל מה שעובר מדור לדור במשפחתך, אך מתוך איזון.
בחירה – אם ברצונך להפסיק דפוסים לא יעילים, עלייך לעצור ולהתבונן.
יפה רייניץ היא מאמנת אישית ויועצת זוגית, מטפלת בשיטת CBT ומדריכת הורים, M.A. בייעוץ חינוכי ובחינוך מיוחד.
כל הדוגמות מהקליניקה המובאות במדור זה שונו לחלוטין בפרטיהן ובתוכנן.
לתגובות וליצירת קשר: 050-993-0770 [email protected]
באדיבות מגזין עטרת חיה
כתבות נוספות שיעניינו אותך: